افغانها در مورد قانون خشونت جنسیتی مناظره کردند

بسیاری بر این باور اند که قانون درحال انتظار می تواند در پیشگیری از سؤ استفاده ها کمک کند، درحالیکه دیگران می گویند که اسلام حمایت از زنان را درنظر گرفته است.

افغانها در مورد قانون خشونت جنسیتی مناظره کردند

بسیاری بر این باور اند که قانون درحال انتظار می تواند در پیشگیری از سؤ استفاده ها کمک کند، درحالیکه دیگران می گویند که اسلام حمایت از زنان را درنظر گرفته است.

در یک رشته از مناظره های که در افغانستان راه اندازی شده بود، دیدگاه ها بر اهمیت قانون بحث برانگیز محو خشونت جنستی متفاوت بود. .

با آنکه این قانون درسال 2009 طی یک فرمان رییس جمهوری توشیح شد، اما در ماه می 2013 توسط پارلمان کشور رد گردید و از استفاده باز ماند. وکلای محافظه کار ادعاء می کنند که این قانون مخالف قانون اسلامی است.

 مناظره های که در اواخر ماه جولای در ولایت های کندهار، کنر و پکتیا توسط آی دبلیو پی آر راه اندازی شده بود، در آن بیشتر اشتراک کنندگان گفتند که تصویب قانون یکی از اهمیت های حیاتی بشمار می رود، درحالیکه دیگران ادعاء دارند که گویا جامعه افغانی برای پذیرفتن این نوع قوانین آماده نیستند.

صاحب زاده نالان، رییس کمیسیون مستقل حقوق بشرافغانستان در بخش افراد دارای معلولیت در ولایت قندهار گفت هرکسیکه مخالف قانون محو خشونت علیه زنان است آنها از حقوق بشر حمایت نمی کنند.

اوگفت:" اینها بیشتر کسانی اند که به زنان منحیث یک فرد اهمیت قایل نیستند، کسانیکه در پارلمان مخالف این قانون هستند  دلیل شان این است که این قانون رسوم و عنعنات ما را زیر پا می کند."

محمد ظفرغورځنګ، یکتن از قاضیان در ولایت کندهارگفت که چندین دهه جنگ مردم را بسوی بی خبری از مواد قانون و ضرر های عنعنات ناپسند کشانده است.

غورځنګ گفت:" درکل ماده های قانون محو خشونت علیه زنان در تناقض با اسلام نیست، اگر کسی ادعاء می کند که است، بخاطر این است که او معلومات کافی در مورد موضوع ندارد."

احمد ذاکر پتیال، فعال جامعه مدنی گفت که ادامه نا امنی در افغانستان این را می رساند که حقوق اساسی زنان که همانا تحصیل و مزایای آزادی گشت و گذار است زیر پا گذاشته شده است.

حکمت الله افغان، آگاه سیاسی در ولایت قندهار تأکید کرد در حالیکه بسیاری از عنعنات پسندیده است، تعدادی دیگر آن نیاز به ریشه کن شدن دارد، اما قانون سازان هنوز هم نیاز دارند که مساله عنعنات را هم مد نظر بگیرند.

اوگفت:" افغانستان یک جامعه اسلامی و سنتی است، اگر به تاریخ نگاه کنیم بزرگان قومی و عالمان دین در بلند بردن سطح آگاهی مردم نقش مثبت را بازی کرده اند و تا حال هم دراین عرصه همکار هستند."

جنت خان څمکنی، عضو شورای ولایتی پکتیا گفت که بعد از سرنگونی حکومت طالبان در سال 2001 بزرگترین تلاش ها برای بلند بردن زندگی زنان صورت گرفته است. دستیابی به تحصیل، صحت و عدالت تماماً پیشرفت کرد، اما او گفت که جامعه افغانی هنوز هم نیاز دارد که اصول برابری جنسیتی را درک کنند.

څمکنی اضافه کرد،" درحال حاضر تطبیق قانون محو خشونت علیه زنان خیلی مشکل است، بخاطر سطح آگاهی مردم افزایش پیدا نکرده است. "

نجیبه پکتیا وال، عضو شبکۀ زنان ولایت پکتیا گفت لازم بود که این قانون عملی می شد.

او گفت:" زمانیکه در یک جامعه قانون نباشد در آنجا نافرمانی بوجود میاید، در جامعه افغانی ما به قانون ارج گذاشته نمی شود، زنان در مناطق دور دست با چالش های زیادی روبرو هستند."

زرمینه شمس، رییسه حقوق زنان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در زون جنوب شرقی افغانستان از ازدیاد خشونت علیه زنان هشدار داد. او گفت که شش ماه نخست این سال 346 قضیه سؤ استفاده در مقایسه با 197 قضیه در شش ماه نخست سال گذشته در ولایت های جنوب شرقی ثبت گردیده است.

شمس مسؤلین را که ادعاء مبارزه با خشونت علیه زنان را می کردند متعجب ساخت.

او گفت:" لوی څارنوالی، محاکم و دیگر ارگان ها درشناسایی و بررسی قضایایی خشونت علیه زنان با ما همکاری همه جانبه کرده اند."

محمد اسحق، رییس تحقیقات جنایی محکمه استیناف ولایت پکتیا گفت که کارمندان این محکمه در پی گیری عاملان جنایت کوشش زیاد کرده اند.

اما در ولایت کنر، بسیاری از آگاهان گفتند که شرعیت اسلامی حمایت مناسب اراییه کرده است اگر ما آنرا رعایت کنیم، دیگر ضرورت به قانون خشونت جنسیتی نیست.

سراج الحق، رییس ارتباطات ریاست امور زنان گفت:" اگر همشهریان ما در مورد اصول اسلامی بدانند و مطابق آن عمل کنند، هیچ نوع خشونت علیه زنان باقی نخواهد ماند.

سعیده، باشندۀ قریه دمکلی  گفت:" اسلام بر حقوق زنان تأکید کرده است، اما در جامعه ما این موضوع مدنظر گرفته نمی شود، چه نقشی را علمای اسلامی می توانند دراین عرصه بازی کنند.؟"

مولوی نجیب الله حقیار، یکتن از عالمان دینی محلی در پاسخ به سؤال گفت که بعضاً عنعنات محلی برخلاف احکام شرعی پیش می رود.

اوگفت:" در جوامع ما اسلام و قوانین کلتوری  در تقابل با همدیگر قرار دارد، هر زن و شوهر، هر برادر و خواهر، هرپدر و بچه در هر فامیل دراین اختلافات دخیل هستند، خلاصه هر آنچه را که اسلام برای زنان داده است توسط قوانین کلتوری رد شده است، دلیل این همه جهل و بیسوادی است."

دیگر اشتراک کنندگان بر تصویب شدن این قانون استدلال کردند.

نجیب خان صافی، استاد علوم سیاسی در پوهنتون تنویر گفت که قانون خشونت جنسیتی بعضی مشکلات دارد، اما نه به اندازه که کنار گذاشته شود،وی ګفت" بهتر این بود که تاحال به اصلاح قانون پرداخته می شد."

روحینا مشوانی، عضو شورای ولایتی کنر گفت که اگر این قانون به گونۀ دقیق عملی شود می تواند زندگی زنان را تغیر دهد.

Frontline Updates
Support local journalists